כאשר בני הזוג (אחד מהם או שניהם) שוקלים להתגרש, הם מבקשים להיות מודעים להשלכות ולאפשרויות העומדות בפניהם, כדי לקבל תמונת מצב כלשהי. זה נכון במיוחד כשמדובר במי שאין לו מידע בסיסי בנוגע לסוגיות הקשורות בפרידה וגירושין, כגון חלוקת רכוש, מזונות וכדומה. זה טבעי והגיוני לחלוטין, ורצוי לקבל תמונת מצב על הסיטואציה לפני שמקבלים החלטה כל כך חשובה, כדי להבין האם הציפיות שלנו בכלל ריאליות. למשל, מזונות שנפסקו בשנת 2014 יהיו שונים מהותית ממזונות שנפסקים היום, וזאת משום שההלכה הפסוקה השתנתה מהותית.
מה קורה בייעוץ אצל עורכי דין
בשלב הזה, מרבית האנשים יפנו לייעוץ אצל עורכי דין לענייני משפחה. חשוב להגיד, עצם הפנייה לייעוץ יכולה להיות מועילה ונכונה, במיוחד אם כבר קיבלנו מידע ממקורות לא מהימנים כמו גוגל, פייסבוק, חברים שהתגרשו בנסיבות שונות משלנו ועוד, וחשוב שיהיה לנו מידע אמין יותר. ועדיין, כשפונים לעורכי דין לייעוץ, צריך לשים לב לכמה דברים, כדי שתהליך הפרידה לא ייצא מהידיים שלנו ויתנהל באופן מזיק.
כשמחפשים בגוגל "ייעוץ לגירושין" ומגיעים לאתרים של עורכי דין, אפשר לראות אזכורים חוזרים להמלצות כמו איסוף מידע, בחירת ערכאה לדיון, גיבוש אסטרטגיה, יישום טקטיקה, נקודות יתרון ועוד שלל ביטויים ודימויים שנדמה שלקוחים מתוך של "אמנות המלחמה" של סון דזה. אבל עצם העובדה שאתם מבקשים להתגרש, ממש לא אומרת שאתם במלחמה!
אתם הורים, שהדרך הזוגית שלהם נגמרה אבל הם נשארים הורים ונשארים משפחה, וצריכים להמשיך ולחיות בשלום זה עם זאת לעוד הרבה שנים, בדיוק כדי שהפרידה שלכם תוכל לאפשר לכם את החיים הכי טובים שאפשר. אתם מתגרשים כדי שיהיה לכם יותר טוב, לא יותר רע. ואין שום דבר טוב בלשקוע בשנים של דיונים משפטיים מעיקים ומתישים, כשיכולתם להשקיע את הכסף והזמן הזה בבניית השותפות ההורית שלכם ויצירת החיים שכל אחד מכם מבקש עבור עצמה או עצמו.
אז מה לבקש מעורכי הדין שאתם באים להתייעץ איתם
קודם כל, להבהיר להם שאתם לא מעוניינים במלחמה. אתם רוצים שהילדים שלכם לא יהיו קורבנות של המערכת. אתם לא רוצים להעביר את ההחלטה על העתיד שלכם לשופט שאתם לא מכירים, ובכל הכבוד, אתם לא מעוניינים להוציא מאות אלפי שקלים, שאתם זקוקים להם דווקא בתקופה זאת, על תשלום לעורכי דין.
דבר שני, לבקש תמונת מצב כנה לגבי הסיכויים והסיכונים שלכם. עורכי הדין שלכם צריכים לדבר אתכם בכנות על האפשרויות שעולות מהמצב, ולא להבטיח הבטחות שהם לא יוכלו לקיים. למשל אם אתם מתגוררים בדירה שרשומה על שם בן הזוג שלכם, ולא בטוח אם יש לכם חלק בדירה הזאת או לא, עורכי הדין צריכים להסביר לכם את המצב ולא להתחייב על תוצאה כזאת או אחרת, אם הם לא בטוחים במאה אחוז שזה מה שיקרה בבית המשפט. בדומה לזה, עורכי הדין צריכים להימנע מלהבטיח סכום מזונות שלא ניתן להתחייב כי היה נפסק לכם בבית המשפט.
עורכי הדין צריכים לדבר אתכם באופן פתוח וישיר על הסיכויים והסיכונים, ולתת לכם מסגרת שתוכלו לעבוד איתה. בסופו של דבר הרעיון הוא לאפשר לכם לקבל את ההחלטות הכי טובות עבור עצמכם, והמידע שתקבלו צריך לשרת את המטרה הזאת.
האם אפשר לקבל ייעוץ משפטי במשותף
למה לא? יש כמה יתרונות משמעותיים לקבלת ייעוץ משפטי במשותף. קודם כל, חסכון כלכלי. תשלמו עבור פגישת הייעוץ לעורך דין אחד ולא לשניים. דבר שני, כשהייעוץ הוא משותף, יש סבירות גבוהה יותר שהוא לא יהיה מוטה לצד זה או אחר, ושעורך דין יציג עבורכם תמונה יותר שלמה ומלאה. לכל אחד מכם תהיה הזדמנות לשאול את כל השאלות ולקבל את כל התשובות, וגם לשמוע את התשובות שניתנות לצד השני. אם זאת אפשרות מבחינתכם ואתם מעוניינים בייעוץ משפטי לפני גירושין, זאת אפשרות לא רעה בכלל.
האם חובה לקבל ייעוץ משפטי לפני גירושין
התשובה היא שלא חובה, אבל מאוד תלוי בכם. אני תמיד ממליצה לקבל כל מידע שעוזר לכם לקבל החלטות טובות ומשרת את המטרות האמיתיות שלכם. אם ייעוץ משפטי עוזר לכם לעשות סדר בדברים, ולקבל תמונת מצב ברורה יותר, תפנו לייעוץ. עדיין, תזכרו שאם בן או בת הזוג שלכם ייפנו לייעוץ, ייתכן שהם יקבלו תשובה קצת אחרת ממה שאתם קיבלתם. כך שבכל מקרה, תצטרכו לגבש את ההסכמות שלכם ביחד וביניכם. בסופו של יום, לא עורכי הדין שלכם הם אלה שיחיו עם ההחלטות שתקבלו בגירושין, אלא אתם והילדים שלכם. תזכרו את זה, והכל יהיה בסדר.